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Agenda
oPrevailing Vaccination Mandate Guidance

oFederal Contractors and Subcontractors

oHealth Care Staff and Settings

oEmployers with 100 or More Employees

oTPA Member Questions

oRecommendations

oOpen Discussion





MyODP News Online, Sept. 3, 2021: 
ODP Vaccination Rate Survey Results 
ODP found that 89% of individuals and 49% of staff in ICF and residential 
settings are vaccinated. However, staff vaccination rates deviate from the 
average significantly indicating a fairly even spread of staff vaccination 
rates per provider site. The graph below illustrates that distribution. 



Reference Materials 
1. Executive Order 14042 on Ensuring Adequate COVID Safety 

Protocols for Federal Contractors (and Subcontractors)
2. U.S. Department of Health and Human Services, Centers for 

Medicare & Medicaid Services (CMS), Medicare and Medicaid 
Programs; Omnibus COVID-19 Health Care Staff Vaccination, 
Interim Final Rule

3. U.S. Department of Labor, Occupational Safety and Health 
Administration (OSHA), Vaccination and Testing; Emergency 
Temporary Standard (ETS) for Employers with 100 or More 
Employees, Interim Final Rule

4. Applicable FAQs





Requiring All Employers with 100+ Employees to Ensure their Workers 
are Vaccinated or Tested Weekly 

Requiring Vaccinations for all Federal Workers and for Millions of 
Contractors that Do Business with the Federal Government 

Requiring COVID-19 Vaccinations for Over 17 Million Health Care 
Workers at Medicare and Medicaid Participating Hospitals and Other 
Health Care Settings 

Calling on Large Entertainment Venues to Require Proof of Vaccination 
or Testing for Entry 

Requiring Employers to Provide Paid Time Off to Get Vaccinated 



TPA Poll Results October 22 
Membership Meeting



CMS Interim Final Rule: Omnibus 
Health Care Staff Vaccination
Q. What about Assisted Living Facilities, Group Homes, or other similar 
settings? 

A: This regulation only applies to Medicare and Medicaid-certified facilities. 
CMS does not have regulatory authority over care settings such as Assisted 
Living Facilities or Group Homes. This regulation will also not apply to 
physician’s offices because they are not subject to CMS health and safety 
regulations. 

Q. Does this requirement apply to Medicaid home care services, such as 
Home and Community-based Services (HCBS), since these providers 
receive Medicaid funding but are not regulated as certified facilities? 

A. No, this regulation only applies to those Medicare and Medicaid-certified 
provider and supplier types that are subject to CMS health and safety 
regulations. CMS’s health and safety regulations do not cover providers of 
Home and Community-based Services. 



CMS Interim Final Rule: Omnibus 
Health Care Staff Vaccination
Q. Does this requirement apply to schools receiving Medicaid funding? 
A. No, this regulation only applies to those Medicare and Medicaid-certified 
provider and supplier types that are regulated under CMS health and safety 
regulations. CMS does not regulate schools. 
Q: Why didn’t CMS include all health care settings? 
A: CMS is using the authority established by Congress under the Social 
Security Act to regulate Medicare and Medicaid-certified health facilities. 
Sections 1102 and 1871 of the Social Security Act (the Act) grant the 
Secretary of Health and Human Services authority to make and publish such 
rules and regulations, not inconsistent with the Act, as may be necessary to 
the efficient administration of the functions with which the Secretary is 
charged under this Act. Citations to 4 the relevant statutory authorities for 
each specific type of provider and supplier is set out in the discussion of 
each provider- and supplier-specific provision of the regulation. This 
authority does not extend to certain facilities nor independent 
physicians/clinicians.



OSHA Emergency Temporary 
Standard
D. Employer Policy on Vaccination

OSHA has determined that requiring or strongly encouraging 
vaccination – the most effective and efficient control for reducing 
COVID-19 – is key to ensuring the protection of workers against the 
grave danger of exposure to SARS-CoV-2 in the workplace (see Grave 
Danger, Section III.A. of this preamble). Therefore, this ETS requires 
employers to adopt mandatory vaccination policies for their 
workplaces, with an exception for  employers that instead adopt a 
policy allowing employees to elect to undergo regular COVID-19 
testing and wear a face covering at work in lieu of vaccination. In Need 
for the ETS (Section III.B of this preamble), OSHA explains its rationale 
for providing the exception.



OSHA Emergency Temporary 
Standard
Paragraph (d)(1) requires the employer to establish, implement, and enforce a 
written mandatory vaccination policy. As defined in paragraph (c), a mandatory 
vaccination policy is an employer policy requiring each employee to be fully 
vaccinated. Such a policy must require vaccination of all employees, other than those 
employees who fall into one of three categories: 

(1) those for whom a vaccine is medically contraindicated, 

(2) those for whom medical necessity requires a delay in vaccination, or 

(3) those who are legally entitled to a reasonable accommodation under federal civil 
rights laws because they have a disability or sincerely held religious beliefs, practices, 
or observances that conflict with the vaccination requirement. 

The policy must also require all new employees to be vaccinated as soon as 
practicable.



OSHA Emergency Temporary 
Standard
Paragraph (d)(2) is a limited exemption from the mandatory vaccination 
policy requirement. As discussed in Need for the ETS (Section III.B. of this 
preamble), vaccination mandates are effective at increasing overall 
vaccination rates and protecting employees and, therefore, the agency 
encourages all employers to implement a mandatory vaccination policy. 
Under paragraph (d)(2), however, employers can avoid the mandate in 
paragraph (d)(1) if the employer establishes, implements, and enforces a 
written policy allowing any employee not subject to a mandatory 
vaccination policy to choose either to: (1) be fully vaccinated against COVID-
19 or (2) provide proof of regular testing for COVID-19 in accordance with 
paragraph (g) of this section and wear a face covering in accordance with 
paragraph (i). 



OSHA Emergency Temporary 
Standard
An employer who chooses to operate under paragraph (d)(2), 
however, must still offer the support for vaccination required under 
paragraph (f) and may not prevent employees from getting vaccinated. 

Adopting a policy under paragraph (d)(2) simply means that 
employees themselves may choose not to get vaccinated, in which 
case they must get tested and wear face coverings per the 
requirements of the standard.



OSHA Emergency Temporary 
Standard – Policy Development
Establish Policy: (d)(1) Vaccination Mandate or (d)(2) Exemption with Testing and 
Face Coverings, address requirements in paragraphs (e) through (j) of the 
standard 

(e) determining vaccination status 

(f) employer support/paid time off
(g) testing

(h) employee notification
(i) face coverings
(j) information provided to employees

Implement: Ensure compliance with adopted policy; training, communication

Enforce: Use of such mechanisms as work rules and workforce disciplinary 
system



TPA Member Questions



TPA Member Questions
1. Do employers have to pay for the weekly tests? No, not generally (see FAQ 
6.G). It is possible that employers may have to pay for testing where an 
employee has received that as an accommodation from a mandatory vaccine 
policy. 

2. Are employers required to make weekly tests available regardless of who 
pays? No, employees can be required to get their own tests and be excluded 
from the workplace if they are not vaccinated or do not provide a negative test 
result. (See FAQ 6.C)

3. Can employers provide the test and charge (deduct from pay) the cost of the 
test to the employees who use them? This is a complicated question without 
obtaining employee consent under federal, state, and local law. Please obtain 
consent from the employee. 

4. Can an employer make tests available (and pay for them) for only 
certain cohorts of workers within the company? For example, could a provider 
provide and pay for tests for DSPs but not for admin staff? Most likely. Please 
ensure it is based on a discernible reason and not on a protected class basis. 
FAQs 3A and 3B re Employer Policy? 



TPA Member Questions
5. Are there only certain tests that may be used? See FAQ 6.J. NAAT and 
antigen tests can be used; not antibody tests

6. What happens if an employee gets a test within 7 days but the result 
doesn't come back for 24 hours (or longer). May they still work? Employee 
need to both be tested within 7 days and show a negative test result. See 
FAQ 6.B 

7. What constitutes proof of a negative test? Is there a standard form? 
Must it be from a medical professional? See FAQ 6.J and 6.K. The test result 
from the entity administering the test at the POC is sufficient. If over the 
counter, then must be validated/proctored. 

8. Does the employer have to keep records of the negative test and if so 
for how long? Yes, they must be maintained as long as the ETS is in effect. 
See Section V of ETS. 



TPA Member Questions
9. What can an employer approve for a religious exemption? Must it be signed by a 
member of the clergy or is it an attestation of the employee? If former, who is 
considered a bona fide clergyperson? An employer should not generally require a 
statement from a clergyperson. A statement by the employee expressing sincerely held 
religious belief should generally be sufficient. See EEOC Guidance. 

10. What can an employer approve for a medical/disability exemption? Must it be 
signed by a certain level of medical professional? (if so, any medical professional or just 
MD or equivalent?); or can it be an attestation by the employee? A statement of the 
employee can be sufficient, or an employer can request medical documentation as part of 
the interactive process. 

11. Can employers developing their own exemptions vs. blanket testing requirement for 
unvaccinated employees? Employees who work outside, work at home, or do not 
contact other employees may be exempt. Any unvaccinated employees coming to work 
with other employees would have to be tested absent an accommodation. 

12. What are penalties for noncompliance with OSHA guidance? Fines and injunctive 
relief



TPA Member Questions
13. Are there any other considerations for employers who intend to pay for all 
employee testing?

14. Regarding corporate structures affecting 100 employee threshold – can 
affiliates, subsidiaries be treated as separate organizations? Typically includes 
all employees corporatewide.

15. Does the scope of the OSHA rule affect any recipients of Medicaid 
Funding? The mandates apply to covered staff/employees. Only to the extent 
that a Medicaid recipient is also an employee of your organization.

16. Are there any pending federal actions under consideration that would 
require Medicaid recipients to be vaccinated?



TPA Member Questions
17. How does the OSHA ruling interact with the other guidance affecting 
federal contractors and health care workers?

18. Can prospects be asked about vaccination status during an employment 
interview?

19. Are there options under the OSHA requirements for employees who 
refuse to be vaccinated or tested? 

20. Can work at home ever be deemed a workplace under OSHA definition?

21. What is status of current litigation and likelihood of delay?

22. What do OSHA or CMS do with comments, and do they affect effective 
date if changes are made?



TPA Recommendations
1. Evaluate All Available Options and Requirements

2. Determine Current Vaccination Status of Your Workforce

3. Develop Policies Around Your Chosen Alternative

4. Keep it Simple – Assess The Least Onerous Methods to 

Achieve Compliance



Thank You!


