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Medication Administration Question and Answer Document 

Version #1 

 

6100.461 Self-Administration  
1. Should recipients of an unlicensed 

service who receive a 
monthly/weekly shot administered 
by a physician be considered unable 
to self-administer medications? In 
this case, what requirements must 
the agency fulfill in terms of training 
provider staff (this individual could 
self-administer their oral/topical 
medications on a daily basis). 

Injections or intravenous infusions that are provided by a 
health care practitioner as a standard practice do not factor 
into the determination of an individual’s ability to self-
administer medications.   

6100.465 Medication Record 
2. For recipients of unlicensed services 

who receive medications on days 
when they don't receive services, 
how are medications to be 
documented? We use an electronic 
system and the staff's schedule 
fluctuates based on the individual's 
needs. 

Medication records are only required to be kept during times 
when services are rendered for which §6100.465 apply. To 
determine whether this section applies see §6100.469 for 
exceptions. In addition, unpaid activities or assistance 
provided to an individual that is not planned or arranged by a 
provider generally do not fall under the scope of Chapter 6100 
and are not required to meet regulatory requirements, 
including requirements to keep a medication record. 

6100.468 Medication Administration Training and 6100.469 Exceptions 
3. Is the Medication Administration 

Training Course required for staff if 
individuals self-administer their 
medications? 

No, medication administration training is not required when 
individuals self-administer their medications as specified in 
§2380.121, §2390.191, §6100.461, §6400.161 and §6500.131. 
Assistance in the self-administration of medication may 
include: helping the individual to remember the schedule for 
taking the medication, offering the individual the medication 
at the prescribed times, opening a medication container and 
storing the medication in a secure place.  This assistance can 
be provided by a staff person without the medication 
administration training. 

It is best practice for all staff, consultants and contractors to 
take the modified medication administration training course, 
even when they do not currently administer medications as 
part of a service, as it would enable them to administer 
medications to an individual should an unanticipated need 
arise in the future. 

4. Will current medication 
administration trainers be able to 
provide the Modified Medication 
Administration Training Course? 

The Modified Medication Administration Course is a self-paced 
online course. There is not a trainer requirement or option. 

5. Do staff have to be medication 
trained when going into a private 
home and the parents put 
medication into a pill box and the 
only thing the staff does is give it to 
the individual to take themselves? 

The Individual Support Plan must identify if the individual is 
unable to self-administer medications. If the individual is 
unable to self-administer medications the provider is 
responsible for determining whether staff will be performing 
medication administration activities which require medication 
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Are providers required to have staff 
take medication administration 
training if staff are responsible for 
medication monitoring in an 
unlicensed setting? 

administration training. Medication administration includes 
the following activities, based on the needs of the individual: 
(1) Identify the correct individual. 
(2) Remove the medication from the original container. 
(3) Prepare the medication as ordered by the prescriber. 
(4) Place the medication in a medication cup or other 
appropriate container, or into the individual's hand, mouth or 
other route as ordered by the prescriber. 
(5) If indicated by the prescriber's order, measure vital signs 
and administer medications according to the prescriber's 
order. 
(6) Injection of insulin and injection of epinephrine in 
accordance with regulation. 

Assistance in the self-administration of medication may 
include helping the individual to remember the schedule for 
taking the medication, offering the individual the medication 
at the prescribed times, opening a medication container, and 
storing the medication in a secure place. This assistance can be 
provided by a staff person without the medication 
administration training. 

6. If an agency already has a robust 
medication training for staff in 
private homes (not including Life 
Sharing), do we have to send them 
for state training? 

As per § 6100.468 (a), a person who has successfully 
completed a Department-approved medication administration 
course, including the course renewal requirements, may 
administer the medications, injections, procedures and 
treatments as specified in § 6100.462(b)(2) (relating to 
medication administration). To further clarify, people will not 
have to be “sent” for training for the Modified Medication 
Administration Training Course, as it is completed online.   

7. Will parents who are Life Sharers be 
required to take the medication 
administration training? 

Yes, parents who administer medications as part of the Life 
Sharing service are required to take the modified medication 
administration training. 

It is best practice for all Life Sharers to take the modified 
medication administration training course, even when they do 
not currently administer medications as part of the Life 
Sharing service, as it would enable them to administer 
medications to an individual should an unanticipated need 
arise in the future. 

8. Will parents who are employees of 
an agency providing In-Home and 
Community Support or Companion 
services be required to take the 
medication administration training?   

No, medication administration requirements in Sections 
6100.461-6100.468 do not apply to adult relatives who render 
In-Home and Community Support or Companion services 
through the ID/A waivers or base-funding or Community 
Support in the Adult Autism Waiver. A relative is any of the 
following by blood, marriage or adoption: a spouse, a parent 
of an adult, a stepparent of an adult child, grandparent, 
brother, sister, aunt, uncle, niece, nephew, adult child or 
stepchild of a participant or adult grandchild of a participant. 

9. Please explain the medication 
administration requirements for a 
participant that goes on a home 
visit. What is required by the family 

An adult relative who administers medications during a visit 
home is not required to take the course. Unpaid activities or 
assistance provided to an individual that is not planned or 
arranged by a provider generally do not fall under the scope of 
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member? Does the less than 30 days 
rule apply?   

Chapter 6100 and are not required to meet regulatory 
requirements, including medication administration 
requirements.   

10. Is the Modified Medication 
Administration Training Course 
applicable for unlicensed Supported 
Living services?   

Yes, any staff, contractor or consultant who will administer 
medications as part of the Supported Living service is required 
to take the Modified Medication Administration Training 
course. It is best practice for all direct service professionals 
rendering Supported Living services to take the Modified 
Medication Administration Training course, even when they 
do not currently administer medications as part of the 
Supported Living service, as it would enable them to 
administer medications to an individual should an 
unanticipated need arise in the future. 

11. Can you please elaborate on 
medication training for those 
providing job coaching? If the 
individual receives more than 30 
days of job coaching the staff must 
complete the Modified Medication 
Administration Training Course? 

Yes, the Modified Medication Administration Training course is 
required if medication is administered by the job coach and 
job coaching is provided 30 days or more in a 12-month 
period. 

A job coach who does not administer medication is not 
required to take the medication administration training, 
regardless of how many days of service is provided. 

12. How are you defining the exception 
for job coaching provided for fewer 
than 30 days in a 12-month period? 
Does a half hour check in by a job 
coach at a job site count as a day? 

When medication administration occurs as part of the service, 
each date that the service is delivered will be counted as 1 day 
in determining the exception status of fewer than 30 days in a 
12-month period.   

If an individual does not need staff to administer medications 
during service provision; staff, consultants and contractors are 
not required to successfully complete the Modified 
Medication Administration Training Course. 

13. Regarding medication 
administration training, what if the 
job coaching service provider 
doesn't administer medication - 
never has? 

If no medications are administered during the service, the 
Modified Medication Administration Training Course is not 
required.   

14. For the respite care provided for 
fewer than 30 days in a 12-month 
period exception to medication 
administration, is that 30 days per 
provider for all participants or 30 
days per participant? 

Per participant.   

15. What is the certification period for 
the Modified Medication 
Administration course? I see the 
certificate is worth 6 hours but 
when does the training need 
completed again? If annually, does 
the training need completed 
anytime during the training year or 
365 days from last certificate date? 

Renewal is required every 2 years and must occur no later 
than the last day of the 24th month following the previous 
completion date.   
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16. Is there a practicum required with 
the Modified Medication 
Administration course? 

No, at this time there is no practicum with the Modified 
Medication Administration Training course. There will be a 
requirement for renewal every 2 years.  The renewal course 
for those who have successfully completed the Modified 
Medication Administration Training Course has not yet been 
finalized. 

17. Will the modified medication 
administration course be required 
for Support Service Professionals 
(SSPs) who render services under 
the Vendor Fiscal/Employer Agent 
(VF/EA) model? 

Since services rendered through the VF/EA model are not 
covered by Chapter 6100 regulations, the Modified Medication 
Administration Training course is not required for SSPs who 
render services through the VF/EA model at this time. 
Common law employers and SSPs are welcome to take the 
course if they choose to and believe it will be beneficial in 
ensuring each individual’s health and wellness during the 
provision of services. If ODP decides to require SSPs in the 
VF/EA model to take the Modified Medication Training course, 
this will be communicated in an updated VF/EA bulletin which 
would be released for public comment.   

18. Is the Modified Medication 
Administration Training course 
required for agency with choice 
SSPs? 

The Agency with Choice FMS organization is responsible for 
ensuring that SSPs who provide assistance with medications 
receive training on medication assistance specific to the needs 
of the individuals whom the SSPs will be assisting. Training 
may be provided by the Managing Employer with assistance 
from the AWC if requested by the Managing Employer. The 
AWC may at its discretion require SSPs to complete a 
Department-approved medication administration course as 
described in § 6100.468. 

19. Are current certified medication 
administration course trainers 
required to take the Modified 
Medication Administration Training 
Course? 

Medication administration trainers are not required to 
successfully complete the Modified Medication Administration 
Training Course, as this is a self-paced course. Certified 
Medication Administration Trainers are welcome to take the 
course if they would like to familiarize themselves with the 
material.    

20. Will the Modified Medication 
Administration Training Course be 
more accessible to providers and 
staff or happen face to face more 
often? 

The course is available on MyODP.org and accessible at the 
convenience of those taking the course. There is no face-to-
face component of the Modified Medication Administration 
Training Course.  

21. Will the current CPR/First Aid 
training that now provides epi pen 
training be adequate for staff to 
now use the epi pen without 
medication administration training 
which is much more extensive? 

Training for use of the epinephrine autoinjector is in addition 
to the requirement for the Medication Administration Training 
Course. 

22. Can you please clarify if CPR/First 
Aid trainers are qualified to train 
staff on the use of epinephrine auto 
injectors or if the trainer must be 
licensed, certified or registered by 
the Department of State in the 
health care field? 

ODP recognizes certified CPR/First Aid Trainers as qualified to 
train staff on the use of epinephrine auto injectors. Training 
for use of the epinephrine autoinjector is in addition to the 
requirement for the Medication Administration Training 
Course. 

23. What is the definition of “service 
locations that are not licensed by 

For medication administration training requirements, please 
refer to the document titled Medication Administration 
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the Department”" regarding 
medication administration? Does 
this apply to a private home setting?   

Training Requirements by Service. As you will see, training 
requirements and all other medication administration 
requirements apply to some services rendered in private home 
settings, with exceptions as per 6100.469. 

 


